Betimleme nedir TDK?
TDK’da açıklamalı tasvir; bir şeyi yazılı veya sözlü olarak anlatmak, betimlemek, canlandırmak veya tasarlamak anlamına gelir.
Balart ne demek TDK?
Balard, Türk burun yapısıyla daha basit bir şekilde ifade edilen, taze incirin sert sesli türevidir. Balart adını veren başlıca bölgeler Denizli, Burdur, Muğla ve Antalya’dır. Ayrıca balaran, balarık, balargın, balarıt gibi türevler de vardır. Aradaki yarı kuru, yarı olgun forma Neckburuk denir.
Ayatori ne demek TDK?
Ayatori, bir ip halkasıyla oynanan geleneksel bir çocuk oyunudur. Ayatori’yi oynamak için, iki ucu birbirine bağlanmış uzun, halkalı bir ipe ihtiyacınız vardır. Oyunun temel fikri, ipi iki veya daha fazla oyuncunun parmakları arasından geçirerek farklı şekiller ve figürler yaratmaktır.
Tevellüd ne demek TDK?
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “v-l-t” kökünden türemiştir. “Vücud” kelimesiyle aynı kökten gelir ve “doğum, doğma” anlamına gelir. Türkçede Tevellüt, bir varlığın doğumunu veya doğum anını ifade eder.
Betimleme nedir kısaca?
Tanımlama veya temsil, kelimelerle resim çizme sanatıdır. Tanımlamanın amacı, okuyucunun tanımlanan varlık veya nesneyi gözünde canlandırmasını sağlamaktır. Tanımlama yapılırken, tanımlanan varlık veya nesnenin tüm özellikleri okuyucuya ayrıntılı olarak iletilir. Bu, dışsal bir temsildir.
Tartışma nedir TDK sözlük?
Tartışma, bir konu hakkındaki karşıt görüşleri ve kanıtları tartmayı ve savunmayı içerir. Bir konu hakkındaki görüşleri temsil eden her kişiye tartışmacı denir.
Balamir ne demek TDK?
Balamber Oğuzların atasıdır. Balam-ber oğul veya çocuk veren anlamına gelir.
Balat ne anlama gelir?
Ballade (Fransızca: ballad), dört sesten oluşan bir nakaratı olan Fransız şiir biçimidir. Ayrıca dize, hikaye veya efsane anlamına gelir.
Veyl ne demek TDK?
Bazı çalışmalarda veyl kelimesi en uygun Türkçe karşılık olarak “yazıklar olsun size” ve “Yazıklar olsun size!” şeklinde çevrilmiştir. Kelimenin anlamının “şöyle çevrilmesi uygundur” şeklinde daraltılmasına karar verilmiştir.
Apriori nedir TDK?
A priori tam anlamıyla “önce” anlamına gelir. Ancak, yaygın olarak kullanıldığı felsefede, deneyimden önce gelen anlamında bir klişe haline gelmiştir. A posteriori’nin, yani deneyimden sonra olanın tam tersidir.
Lavuk ne demek TDK?
TDK’ya göre Türkçe kökenli olan Lavuk kelimesi; gereksiz konuşan, önemsiz konularla çok meşgul olan, hal ve hareketleri ile sözleri başarı getirmeyen kimse anlamına gelmektedir.7 Ağustos 2024
Aktüer ne demek TDK?
Aktuer, istatistiksel teknikleri ve matematiksel becerileri kullanarak bir olayın olasılığını ve finansal sonuçlarını tahmin eden kişiye verilen mesleki unvandır.
Mütevellit ne demek TDK?
Anlamı: Mutavellit kelimesi bir şeyin sonucu olarak veya belirli bir nedenden dolayı meydana gelen bir şey anlamında kullanılır. Genellikle bir durumun, olayın veya sonucun bir neden veya nedenin sonucu olarak meydana geldiğini ifade etmek için kullanılır.
Tedvir ne demek TDK?
1. Bük, bük. 2. Daire şekline getir ve yuvarlak bir şekil verecek şekilde bük.
Tebellüt ne demek?
Asıl anlamı doğum, doğumdur.
Betimleyici anlatım nedir örnek?
Bayan Sena’nın yüzüne bakan herkes gözlerinin parlak bir şekilde parladığını gördü. Konuşması hızlı ama nazikti ve hareketleri onurluydu. Yukarıdaki paragraf sanatsal betimleyici ifadenin bir örneği olarak kullanılabilir. Okuyucuya Sena karakterinin fiziksel özellikleri ve davranışları ve eylemleri açıklanır.
Öyküleme ve betimleme nedir?
Tek bir zamanın bir resim karesi gibi anlatıldığı betimleyici anlatımın aksine, anlatı anlatımında zaman hareket halindedir ve gerçekleşen olayları içerir. Olaylar sıklıkla geçmiş zaman kipinde anlatılır; ancak şimdiki zamanda anlatımı olan eserler de vardır.
Betimleme olduğunu nasıl anlarız?
Betimleme, varlıkların farklı özelliklerinin sunulması ve görselleştirilmesinden oluşur. Betimleyici anlatımın amacı, okuyucunun çeşitli duyularına hitap ederek anlatılan şeyin bir izlenimini edinmektir. Betimlemede en önemli şey görselliktir. Bu nedenle, gözün algıladığı renk ve şekil ayrıntılarına büyük önem verilir.
Betimleme paragrafı nedir?
d) Betimleyici Paragraf: Bunlar bir olayı veya varlığı tanımlamak için yazılan paragraflardır. Betimleyici paragraf, tanımlanan kişiyi, yeri ve görünümü benzerlerinden ayıran özellikleri vurgular. Paragrafın dili, betimleyici paragrafta tanımlanan varlığın türüne bağlı olarak değişir.